7 Mayıs 2010 Cuma

Hıçkırmanın Nedeni ve Hıçkırık Tutunca Neler Yapmalıyız?


HAVA VARLIĞINDAN DOLAYI OLUŞUR

   Hıçkırık, midenin üst bölgesinde ve yemek borusunun alt kısmında bulunan sinirlerin uyarılması sonucunda ortaya çıkar. Uyartı ise gaz (hava) varlığı nedeniyle oluşur. Çok hızlı bir şekilde yemek yediğimizde, çoğunlukla besinler ile birlikte hava da yutarız. Bu havanın büyük çoğunluğu bir şekilde zaten geri çıkar (geğirme ile), ancak bir kısmı da besin tabakaları arasında hapsolur. Hıçkırık da, hapsolmuş durumdaki bu havanın yukarıya ve vücut dışına doğru atılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Karbonatlı içeceklerin aniden hıçkırığın başlamasına neden olması da bu yüzdendir.



   Bir nöbet esnasındaki hıçkırıkların arasında geçen zaman, gastrik hareketlere denk gelmektedir ve bu nedenle de düzensizdir. Ancak çoğu zaman, belirli bir süre sonra, bu ritmi yakalayabilirsiniz. Burada yapılması gereken şey, hapsolmuş gazın aşağı veya yukarıya doğru hareketine yardımcı olmaktır.



HIÇKIRIK TUTUNCA NELER YAPMALISINIZ?




   Yukarı doğru harekete yardımcı olmak için yapılabilecek en akıllıca şey, başı yukarıya doğru kaldırarak hava yollarını en etkin bir şekilde açmaktır. Derin nefes alıp vermek de bu noktada, diyaframın mide üzerine baskı yapmasına neden olarak yardımcı olabilir.

Aşağı doğru harekete yardımcı olmak için çoğu zaman su içilir. Ancak suyu yavaş yavaş ve azar azar içmek gerekir, aksi takdirde daha fazla hava yutmaktan başka birşey yapmamış oluruz. Benzer şekilde, çiğnemeyi gerektiren hiçbir şeyi yememeliyiz.


MUTLAKA SON BULACAKTIR

   Bazen uyartı geçmiş olmasına rağmen hıçkırıklar devam edebilir. Böyle bir durumda da, kısa bir süre sonra hıçkırık son bulacaktır.

   Tabii ki olayın psikolojik boyutunu da unutmamak gerekir. Bir bardaktan ters şekilde su içmek veya korkutma yolu ile hıçkırık geçirmek aslında tamamen psikolojiktir. Belirli bir şeyi yapmaya konsantre olmanız veya korkutulmanız gibi durumlar simpatik sinir sistemini harekete geçireceği için sinirlerin başka bir şekilde uyarılmasına ve rahatlamaya neden olur. 
Alıntı










0 yorum:

Etiketler

2010 kpss (1) akıl okuyan bilgisayar (1) anaa (1) ayhan taş ile röportaj (1) başarılı olmak (1) baykalın chpden istifası (1) baykalın istifası (1) baykalın son sözleri (1) bilgisayarla akıl okuma (1) confucius kimdir? (1) çok güzel hareketler bunlar (1) çok tuhaf (1) deniz baykalın istifa konuşması (1) Eğlence - (1) enstrümantal müzik (1) Enstrümantal Müzikler - (1) Enteresanlar - (1) Felsefe - (1) geyiksel (1) gmail almak (1) gmail hesabı oluşturmak (1) gmail nasıl alınır? (1) göz alınan darbeler (1) göz morarması (1) göze yumrukla vurulması (1) harekete geçin (1) havuçlu anne (1) hıçkırığın açıklaması (1) hıçkırık nasıl geçer (1) hıçkırık tutunca ne yapmalıyız (1) hıçkırıkın açıklaması (1) hıyarlı baba (1) ilginç bitki (1) insan neden ağlar? (1) İnternet - (1) kava kava (1) kawa kawa (1) Kişisel Gelişim - (1) komik ufak oyunlar eğlenceler (1) konfüçyüs kimdir? (1) konfüçyüs neyin nesi? (1) kpss sınavı (1) kpss tarihi (1) mahşer cümbüş röportaj ayhan taş röportaj (1) mahşeri cümbüş röportaj (1) meditasyon müzikleri (1) nasıl başarılı olabilirim? (1) neden ağlarız? (1) neden başarısız oluyorum? (1) neden hıçkırırız (1) niçin ağlarız? (1) paranoya (1) paranoya hakkında (1) paranoya nedir (1) piper methysticum (1) Psikoloji - (2) Sağlık - (2) Sınavlar - (1) Siyaset - (1) sözsüz müzikler (1) şaşırtan bilgiler (1) Şifalı Bitkiler - (1) Teknoloji - (1) Tiyatro - (2) tiyatro metinleri (1) tuhaf şeyler (1) zihin okuyan bilgisayar (1)
Albümler İndir

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP