6 Mayıs 2010 Perşembe

Kimdir Konfüçyüs (Confucius) ?

   Büyük Çin bilgesi, , siyasal yönetici ve Çin tarihinde resmi din olarak kabul edilen öğretilerin kuramcısı , M.Ö 551 yılında, Lu kentinde -şimdiki Shantung eyaletinde- doğdu. Chou hanedanlığı döneminde (M.Ö. 1027-256), Hristiyanlığın doğuşundan yaklaşık beş yüz yıl önce yaşadı. Küçük yaşlardayken babası ölünce, annesi tarafından mütevazı koşullarda büyütüldü.
  

   Ambar bekçiliği ve kamu arazisi yöneticiliği yaptı ama asıl isteği, Chou hanedanlığının ilk zamanlarına özgü ahlak değerlerini yaymak, bu hanedanlığın kuruluş döneminde hüküm süren iki kralın, Wen ile Wu'nun ülkülerini yeniden canlandırmaktı. Ama onun dönemi zorlu bir dönemdi. Chou hanedanlığının ilk yıllarının ayırıcı özelliği olan siyasal birlik, siyasal güç, hanedanlığı oluşturan kent devletleri arasındaki çatışmalarla, hanedanlıktan olmayan devletlerin yayılmacı saldırılarıyla, dağlarla vahşi bölgelerden gelen göçebe toplulukların akınlarıyla büyük ölçüde örselenmişti.

   'ün kenti Lu işgalcilerin denetimi altına girmişti. Konfüçyüs, öğretisine yetke, nüfuz sağlayacak bir kamu görevine atanmayı başaramamıştı. Bundan ötürü, benzer beklentiler taşıyıp benzer güçlüklerle karşılaşan diğerleri gibi de, küçük bir öğrenci, izleyici topluluğunun eşliğinde gittiği saraylara, yöneticilere hizmet sunarak gezginci öğreticilik yapmaya başladı.


   Konfüçyüs'ün yaşam öyküsüyle kişiliğinin de ona atfedilen öğretilerin ayrıntılarının da doğruluğundan emin olmak olanaklı değil. Kaynaklarda, onun ölümünden sonra geliştirilmiş, kuşkusuz pek çok yönüyle izleyicileri tarafından elden geçirilmiş, zenginleştirilmiş, yeniden düzenlenmiş karma açıklamalar vardır. Mevcut bilgilerdeki kimi iç tutarsızlığa, kimi vurgu farklılığına karşın, bilgi ile ahlaksal erdem arayışına tutkuyla inanan, tüm yaşamı boyunca dürüstlüğünü koruyan, kendini sadece öğretmeye adayan bir adama ait bütünlüklü çizgileri seçmek olanaklı. Benzer şekilde, 'e atfedilen yazılı özdeyişlerin ona ait olup olmadığını saptamak da olanaklı değil. Konfüçyüs'e atfedilen deyişlerle düşüncelerin çoğu ”Konuşmalar” diye bilinen bir seçkide toplanmıştır.

   Konfüçyüs düşüncesi, 1583'te Pekin'e yerleşen Cizvit misyonerleri, Çin bilgisi ile kültürünü özümseyip bu yeni bilgilerini Avrupa'ya aktarancıya kadar Batı dünyasında bilinmiyordu. K'ung Fu-tzu adını Latinceleştiren de bu Cizvitler olmuştu ve böylece bu büyük bilge, dünyanın pek çok yerinde Konfüçyüs adıyla tanındı.

Alıntı

0 yorum:

Etiketler

2010 kpss (1) akıl okuyan bilgisayar (1) anaa (1) ayhan taş ile röportaj (1) başarılı olmak (1) baykalın chpden istifası (1) baykalın istifası (1) baykalın son sözleri (1) bilgisayarla akıl okuma (1) confucius kimdir? (1) çok güzel hareketler bunlar (1) çok tuhaf (1) deniz baykalın istifa konuşması (1) Eğlence - (1) enstrümantal müzik (1) Enstrümantal Müzikler - (1) Enteresanlar - (1) Felsefe - (1) geyiksel (1) gmail almak (1) gmail hesabı oluşturmak (1) gmail nasıl alınır? (1) göz alınan darbeler (1) göz morarması (1) göze yumrukla vurulması (1) harekete geçin (1) havuçlu anne (1) hıçkırığın açıklaması (1) hıçkırık nasıl geçer (1) hıçkırık tutunca ne yapmalıyız (1) hıçkırıkın açıklaması (1) hıyarlı baba (1) ilginç bitki (1) insan neden ağlar? (1) İnternet - (1) kava kava (1) kawa kawa (1) Kişisel Gelişim - (1) komik ufak oyunlar eğlenceler (1) konfüçyüs kimdir? (1) konfüçyüs neyin nesi? (1) kpss sınavı (1) kpss tarihi (1) mahşer cümbüş röportaj ayhan taş röportaj (1) mahşeri cümbüş röportaj (1) meditasyon müzikleri (1) nasıl başarılı olabilirim? (1) neden ağlarız? (1) neden başarısız oluyorum? (1) neden hıçkırırız (1) niçin ağlarız? (1) paranoya (1) paranoya hakkında (1) paranoya nedir (1) piper methysticum (1) Psikoloji - (2) Sağlık - (2) Sınavlar - (1) Siyaset - (1) sözsüz müzikler (1) şaşırtan bilgiler (1) Şifalı Bitkiler - (1) Teknoloji - (1) Tiyatro - (2) tiyatro metinleri (1) tuhaf şeyler (1) zihin okuyan bilgisayar (1)
Albümler İndir

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP